Tilbake til alle arrangementer

Dødens Pubertet - En litterær opplysningsfestival om overgangsalderen

Velkommen til "Dødens pubertet" en festival som utforsker temaet overgangsalderen gjennom litteratur, film, foredrag og samtaler. Festivalens tittel er inspirert av forfatter Gunnhild Øyehaugs bejublede roman "Her kjem sola" (2024), og vi skal stille spørsmål som: Hvordan påvirker overgangsalderen vår identitet? Hva sier litteraturen om denne livsfasen? Hvordan kan vi forstå og navigere gjennom disse endringene? Hva er de kulturelle og sosiale implikasjonene av overgangsalderen? Hvilke medisinske behandlinger er tilgjengelige, og hvilke utfordringer og kontroverser er knyttet til disse?

Ostehuset komponerer en passende meny for anledningen. Det betyr at du kan få kjøpt mat i løpet av dagen.

PROGRAM:

DEL 1: PERIMENOPAUSE 13:00 – 16:00

13:00: FOREDRAG: Gunnhild Øyehaug: Om Sharon Olds’ Oder .

Olds’ Oder kommer på norsk i disse dager i Joakim Kjørsvik og Endre Rusets gjendikting og Øyehaug gjør et dykk ned i poetens blikk på den aldrende kvinnen.

14:00: FILMVISNING: About my blood: Et essay om overgangsalderen av Soledad Marambio
SAMTALE: Filmskaperen Soledad Marambio i samtale med Brita Strand Rangnes.

Hva forbinder en mor, en datter og et barnebarn med kvinnene som ble brent som hekser? Denne nære og fine dokumentaren omfavner gleder og tap ved aldring gjennom collage, intervjuer og sitater. Filmen reflekterer over aldring i en kvinnekropp. Regissør Soledad Marambio ser på stillheter og skam knyttet til alderdom, og utforsker mulighetene til å feire prosessene og gjøre dem til en møteplass. 

Essayfilmen About my blood: Et essay om overgangsalderen er en produksjon fra Universitetet i Bergen og springer ut fra litteraturviter og forfatter Marambios forskning og erfaringer. Chilenske Marambio er også poet, noe som skinner gjennom i dokumentarfilmens vakre, poetiske tone og bildebruk. Etter filmen møter du Marambio i samtale med Brita Strand Rangnes.

15:00 SAMTALE: Overgang, ikke undergang! Og en overgang til hva?
Wencke Mühleisen og Marianne Natvik i samtale

Forfatterne og forskerne Wencke Mühleisen og Marianne Natvik har hver på sin måte skrevet om overgangskvinnens utfordringer og muligheter. De har begge skrevet informativt og opplysende om overgangsalder og møtes her til samtale om hvordan denne fasen påvirker vår identitet og om hva som kan ligge på den andre siden av overgangen. 

Wencke Mühleisen er forfatter og kjønns- og medieforsker tilknyttet Universitetet i Stavanger. Hun har skrevet både sakprosa og romaner, deriblant Hetetokt – rabalder med overgangsalder, og romanen Alt jeg frykter har allerede skjedd, om en kvinne som opplever samlivsbrudd i moden alder og som 69-åring beveger seg ut på kjønnsmarkedet.

Marianne Natvik er lege og forsker ved Universitetet i Oslo og har skrevet boka Overgangskraft, som forsøker å spre en viss optimisme på vegne av overgangskvinner. Hun holder også kurs for fastleger og er opptatt av at kvinner i overgangsalderen skal få god omsorg.

MENOPAUSE 16:00 –16:30 Ostehuset har spesialtkomponert en festivalmeny.

DEL 2: POSTMENOPAUSE 16:30 – 20:00

16:30 PANELSAMTALE: Diagnose kvinne – kaos i kroppen, kaos i livet?
Om plager, symptomer, behandling og tilrettelegging

Hva er det som skjer i overgangsalderkroppen? Hvilke medisinske behandlinger er tilgjengelige, og hvilke utfordringer og kontroverser er knyttet til disse? Hvilke alternativer til hormonbehandling finnes det? Hvilke grep bør tas i arbeidslivet, og i hvilken grad er kvinnehelse også likestillingskamp? 

Med Gunhild Bærheim,; gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer, sykepleier og forfatter Liv Bjørnhaug Johansen, og forsker og forfatter Marianne Natvik.
Samtalen ledes av Ina Gundersen, tidl. helsejournalist i Stavanger Aftenblad.

16:30 SEMINAR: Pårørendeseminar om menn og overgangsalder, med Per Isdal og Leif Tore Lindø.
(pågår parallelt med hovedprogrammet på sidescenen “25. septemberplassen”)

Noen må ta mannen og overgangsalder på alvor, og vi inviterer derfor til et lukket pårørendeseminar kun for menn, der frustrasjoner, gleder, sorger, lys og mørke kan deles under kyndig og medfølende ledelse av psykolog Per Isdal fra Alternativ til vold, og journalist og kommentator Leif Tore Lindø fra Stavanger Aftenblad. 

17:30 SAMTALE: Innsikter fra sidelinjen – utfordringer i samlivet, med Per Isdal, og Leif Tore Lindø

Vi inviterer til en nødvendig samtale om utfordringer for parforholdet i overgangsfasen. Det er mye som skjer i 50-årene. Ungene flytter hjemmefra, og du må bli kjent med deg selv og partneren på nytt. Det er lenge siden du var ung og lovende, og de eksistensielle spørsmålene blir påtrengende: Hvem er jeg? Hva har jeg gjort? Hvor skal jeg? Og så kommer overgangsalderen på toppen og roter til alt, både fysisk og mentalt. Hvordan håndtere dette, ikke primært i sitt eget liv, men fra sidelinjen i sitt eget samliv? Og menn går jo også gjennom sin overgangsalder, uten at det snakkes om! Per og Leif Tore inntar scenen og oppsummerer innsikter fra pårørendeseminaret.

18:30 SAMTALE: Her kjem sola, Gunnhild Øyehaug og Brita Strand Rangnes

I Gunnhild Øyehaugs roman Her kjem sola fra 2024, møter vi Helga, 49 år, skilt og godt inne i overgangsalderen. Hun er innstilt å bo alene, ved siden av en taus stor stein.

I forbindelse med en presentasjon av boka lanserte Øyehaug det som ble denne festivalens tittel; «Dødens pubertet». Møt Øyehaug i samtale med litteraturviter og førstelektor Brita Strand Rangnes.

19:15 Et symptombasert talkshow 

Vert: Eirik Bø, forlegger og pårørende
Vi avslutter dagen og avrunder festivalen med å samle noen tråder, og gjester, for å se om vi kan huske noe av det som ble sagt, eller om hjernetåka har lagt seg for godt..

Gynekolog Gunhild Bærheim forteller om den hormonelle hjernen, forfatterne Gunnhild Øyehaug og Wencke Mühleisen må gjøre rede for hvordan man kan drive med intellektuelt arbeid og kunstproduksjon midt i hjernetåka, mens Liv Bjørnhaug Johansen snakker om samfunnsmessige symptomer og kvinnehelse som likestillingskamp. Vi får også besøk av yogalærer, sosionom og foredragsholder Siri Thuset, som forteller om fysisk og mental helse og koblingene dem imellom.


20:00 Overgangsbar: Dødens pub.

DELTAKERE:

Gunnhild Øyehaug

Forfatter, litteraturkritiker og festivalens hovedgjest

Soledad Marambio

Poet, oversetter, forsker og regissør

Wencke Mühleisen

Forfatter, kjønns- og medieforsker

Marianne Natvik

Lege, forsker (UiO) og spesialist i allmennmedisin

Liv Bjørnhaug Johansen

Sykepleier, forfatter og seniorrådgiver

Gunhild Bærheim

Spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer

Siri Tuseth

Jobbet som yogalærer i 20 år. Driver Satya Yoga og Satya Yogaskole. Holder foredrag og kurs rettet mot både fysisk, mental og relasjonell helse. Kroppsnerd!

Per Isdal

Psykolog, psykoterapeut og forfatter

Tore Lindø

Journalist og kommentator, Stavanger Aftenblad

Brita Strand Rangnes

Litteraturviter og førstelektor

Ina Gundersen

Tidligere helsejournalist i Staanger Aftenblad

Eirik Bø

Forlegger og litteraturviter

Forrige
Forrige
9. mai

Jørgen Tjemsland med Riiskrem

Neste
Neste
14. mai

Ibsen som Veiviser til Psykoanalysen